Social Design is een snel opkomend vakgebied binnen de creatieve industrie. Steeds meer ontwerpers zetten hun creativiteit en oplossingsgerichtheid in om aan de complexe maatschappelijke vraagstukken te werken. De aanpak van een social designer kenmerkt zich door het centraal stellen van de mensen waar het uiteindelijk om gaat en samen met hen in co-creatie en vanuit betekenis op zoek te gaan naar passende volgende stappen. Stap voor stap toewerken naar een verandering die zowel voor de betrokken individuen én het systeem als geheel beter werkt. In deze masterclass leer je over de mogelijkheden binnen dit vakgebied en de stappen van de veel gebruikte methodiek Design Thinking.
De masterclass wordt gegeven door Jan Erik Fokke en Jeanine van Dalen.
Jan Erik Fokke helpt jongeren, professionals en organisaties innoveren, positioneren en groeien met een nieuw perspectief. Hij werkt graag op het snijvlak van coaching, strategie en creatie omdat op deze plek zichtbaar wordt wat cruciaal is voor positieve verandering. Dat doet hij als docent/trainer voor Cibap en Cibap Next en hij is sociaal entrepreneur bij Álleburen. Design Thinking is zijn tool om samen vooruitgang te ontwerpen.
Jeanine van Dalen wil haar maakkracht als ontwerper inzetten om betekenisvolle verandering teweeg te brengen. Ze is de eigenaar van een ontwerpbureau, waarbij ze haar expertise inzet om culturele en non-profit organisaties te helpen bij hun ontwerp- en communicatievraagstukken. Jeanine heeft ervaring opgedaan in participatief ontwikkelen, met name door haar betrokkenheid bij verschillende community art projecten. Haar ervaring in het werken met gemeenschappen en het faciliteren van samenwerkingen hebben haar geholpen te begrijpen hoe ontwerp een positieve impact kan hebben op mensen en hun omgeving. Naast haar werk voor opdrachtgevers, maakt Jeanine autonoom werk. Hierbij agendeert ze maatschappelijke thema’s die haar raken.
Je kunt deelnemen aan Social Design op de volgende momenten:
Sven Eijpe en Jeroen Rinzema zijn medeoprichters van startups bij ZWINC in Regio Zwolle. Tijdens Entrepreneur Talk delen ze hun ervaringen over het opzetten van een bedrijf en de uitdagingen die daarbij komen kijken.
In deze masterclass leer je over de mogelijkheden binnen dit vakgebied en de stappen van de veel gebruikte methodiek Design Thinking.
Tijdens deze masterclass leer je over de mogelijkheden van AI, de toepassing van bestaande AI apps, platformen en open source bronnen. Na afloop van deze masterclass weet je waar je de kennis over AI kunt halen en hoe je dit in de praktijk kunt inzetten.
In deze masterclass wordt je meegenomen in de mogelijkheden van VR en AR en de combinatie van deze nieuwe technieken. Je gaat ervaren wat deze nieuwe werkelijkheid met je doet en op welke manier je hiermee aan de slag kun binnen jouw organisatie of werkgebied.
Tijdens deze masterclass ontdek je vooral de gebruiksvriendelijkheid van dit 3D softwarepakket
Hoe zetten we een “reuzenbatterij” in om het overbelaste energienetwerk (netcongestie) op te lossen in Zwolle?
In een wereld waar we altijd ‘aan’ staan en een burn-outs op de loer ligt, helpt Soulmate om weer rust te krijgen in lichaam en geest. Het ontwerp is er, de eerste testen zijn positief, nu staan de ontwerpers voor de vraag: hoe krijgen we de Soulmate op de markt om jou te helpen ‘ontprikkelen’?
Hoe kan de bekendheid van de plaatselijke mkb-bedrijven bij studenten uit Regio Zwolle vergroot worden?
Hoe kunnen we inwoners en bezoekers van Zwolle verleiden minder gebruik te maken van de auto. Wat is daar voor nodig? Welke behoeften zijn er bij de diverse doelgroepen. En welke acties werken stimulerend?
Vandaag brengen we creativiteit van Regio Zwolle samen op één plek: de Changemakers Hackathon. We hebben deze creativiteit nodig om grote wereldvraagstukken op te lossen. Want als het allemaal zo makkelijk was geweest, hadden we het toch al gedaan?